eng home
 
 
 

Spone

Koncept i koreografija: Roberto Olivan
Sukreatori i izvođači: Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić, Nika Lilek, Andreja Jandrić, Adrian Pezdirc
Glazba: Nenad Kovačić
uz dodatnu glazbu: Lopez Lopez (Estudio II sobre la Modulación Métrica), A Filetta (E Loche, A Paghjella di l'impiccati, album Intantu)
Kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Oblikovanje rasvjete: Saša Fistrić
Plesače uvježbavao: Ognjen Vučinić

Fotografija:
Jelena Janković
Grafički dizajn: Vladimir Končar
Prijevod: Mirna Čubranić

Tonski tehničar:
Kruno Miljan
Tehničari na rasvjeti: Saša Bogojević, Marinko Maričić

Ravnateljica:
Petra Glad
Produkcija: Zagrebački plesni ansambl
Ko-produkcija: Zagrebačko kazalište mladih
Uz potporu: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zahvaljujemo: Rona Žulj, Katarina Pejović

Pretpremijera
: 8.listopad 2015. u 20 sati, Zagrebačko kazalište mladih
Premijera: 27. studeni 2015. u 20 sati, Zagrebačko kazalište mladih
Pogledajte TRAILER predstave Spone!

Koreografije Roberta Olivana odražavaju neuobičajenu viziju plesa i potrebu da ga dovede u dijalog s drugim umjetničkim žanrovima pa se tako u njegovim predstavama često pojavljuju elementi suvremenog cirkusa, glume, ali i raznih drugih disciplina i talenata koje pojedini izvođači posjeduju. Olivan stvara služeći se mješavinom umjetničkih jezika, a važno polazište njegovih kreacija su iskustva i ambicije izvođača kako bi zajedno s njima stvorio iskonski pokret i organski fizički teatar.

Spone
odvode gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepliću njihova osobna i profesionalna iskustva, suprostavljaju njihova stremljenja i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihovog djelovanja. Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo, bez obzira na sve naše razlike, jedni drugima potrebni upravo kako bismo ponovno bili svoji.
Scenski materijal koji su u osnovi kreirali izvođači od samog je početka imao jasnu svrhu: iskušati vlastite tjelesne i emotivne granice kako bi stvorili jedinstven oblik vizualne poezije – poeziju temeljenu na njihovu vlastitom iskustvu.
Služeći se neverbalnim kazališnim izričajem i jezikom suvremenog plesa, predstava kao rezultat nudi slagalicu događaja koja otkriva suodnose i spone između šest priča i šest različitih osobnosti.

Roberto Olivan (Tortosa, 1972.), katalonski je plesač, koreograf i plesni pedagog, i umjetnički direktor plesne kompanije Enclave Arts Del Moviment. Živi i radi po cijelom svijetu, spajajući naizgled oprečne utjecaje iz različitih zemalja i kultura u iskonski, organski fizički teatar prepun začudnih proturječja. Njegovi radovi čvrsto su ukorijenjeni u njegovo vlastito podrijetlo i iskustva, i obojani podrijetlom i iskustvom izvođača. Obrazovan u brojnim umjetničkim formama, majstor preciznosti i kontrole nad tijelom, Olivan ne radi samo intelektom, nego i emocijom, tjelesnošću i ljubavlju. Svoje radove želi približiti publici spajajući energičnost cirkusa s grubom stvarnošću svijeta u kojem živimo.
Roberto Olivan školovao se na Institut del Teatre u Barceloni, i na P.A.R.T.S. – u u Belgiji. Godine 2001. osnovao je vlastitu kompaniju. Tijekom duge i intenzivne karijere radio je sa svjetski poznatim koreografima i redateljima kao što su Anne Teresa de Keersmaeker, Robert Wilson, Tom Jansen i Josse de Pauw, koreografirao za brojne plesne kompanije i kazališta po cijelom svijetu (više od pedeset njih) i primio mnoge prestižne nagrade, između kojih i nacionalnu španjolsku nagradu Premi Nacional De Cultura. Ujedno je osnivač i umjetnički direktor festivala Deltebre Dansa.

« povratak

up
down
Copyright © Zagrebački plesni ansambl, 2008-2019. | design by Studio Cuculić | developed by STO2