eng home
 
 
 

ANYTHING

ANYTHING
- nova plesna predstava Zagrebačkog plesnog ansambla –
premijera 30.listopada 2013./ ZKM / 20h
Zagrebački plesni ansambl najavljuje produkciju nove plesne predstave ANYTHING u koreografiji španjolskog koreografa Daniela Abreu. Ovaj će renomirani koreograf i plesač kreirati novu plesnu predstavu u izvedbi plesača ZPA; Petre Chelfi, Aleksandre Mišić, Martine Nevistić, Petre Valentić, Ognjena Vučinića i Matee Bilosnić. Predstava će premijerno biti prikazana 30. listopada u 20h u ZKM-u nakon čega slijedi repriza 31. listopada 2013.
Daniel Abreu, nagrađivani španjolski suvremeni plesač i koreograf. Njegov prvi solo komad, "Espera", označio je početak njegove kreativne karijere. 2004. osnovao je plesnu kompaniju Cia Daniel Abreu s kojom je do sada postavio preko 30 plesnih predstava. U plesu istražuje i izlazi izvan okvira standardne koreografije te se bavi samim plesačima, njihovim pokretima, tjelima, dušama iz kojih kreira umjetničko djelo u koje nerjetko ubacuje elemente glume, fotografije i raznih plesnih formi. Dopušta plesaču sam da istraži i osmisli svoje tjelesne mogućnosti
Kao rezultat svoga kreativnog rada, Daniel Abreu održao je niz radionica u plesnim i kazališnim kompanijama po Europi i Americi. Režira za Provisional Danza u Madridu, Teatr Tanca Zawirowania, Compaia Nomadas i Proyecto Titoyaya.
«Svi moji radovi započinju potragom za pričom koju osmišljava tijelo. Na početku procesa ne bavim se konceptom ili specifičnom idejom. Zanimaju me priče tijela o vlastitoj sreći koje pronalazim u mišićima izvođača. Ovo je moja motivacija, otkriti što mišići skrivaju.»
Predstava će biti realizirana u suradnji sa ZeKaeM-om i Plesnim centrom TALA, a uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH te AC/E – Accion Cultural Espanola.

ZAGREBAČKI PLESNI ANSAMBL u suradnji sa ZKM-om

Koreograf: Daniel Abreu
Plesači; Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić i Matea Bilosnić

***trailer

Odabir kostima/Costumes chosen by: Kristina Jakovac Bangoura
Glazba/Music: Departure, Peter Broderick and Machinefabriek, Journey 3, Max Richter
Dizajner rasvjete/Light designer: Aleksandar Čavlek
Fotograf/Photographer: Maja Kljaić
Grafički dizajn/Graphic design: Martina Granić
Prijevod/Translation: Mirna Čubranić

Umjetničko vodstvo: Snježana Abramović Milković
Producentica: Petra Glad
Odnosi s javnošću: Kristina Krtanjek
Produkcija: Zagrebački plesni ansambl
Ko-produkcijaZagrebačko kazalište mladih

Uz potporu/Supported by: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Accion Cultural Espanola - program ACE/PICE/Zagreb City Office for Culture, Education and Sport, Ministry of Culture of the Republic of Croatia, Accion Cultural Espanola - program ACE/PICE.

Hvala/Many thanks to: Plesni centar TALA / TALA Dance Center

U predstavi je korištena glazba / The show uses the music from: Max Richter (Derek to El Paso, Embers, Song), Christian Fennesz (Fa, Instrument 1), Peter Broderick & Machinefabriek (Departure), White Rainbow (Warm Clicked Fruit)
**Christian Fennesz is published by Touch Music [MCPS] / www.fennesz.com

Premijera: 30. listopada 2013. u 20:00 h, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM)

Anything je koreografsko djelo za šest plesača Zagrebačkog plesnog ansambla.
Djelo se bavi pomišlju o tome da se u vremenu od našega rođenja do smrti može dogoditi bilo što. Priča nema klasičnu strukturu, nema likova, tek plesače koji na sceni čine ono u čemu su dobri. Radnja se odvija kroz niz slika smještenih između jave i manje stvarnog života, u potpuno estetskom okviru. Sve proizlazi iz tijela. Ono utjelovljuje Anything. Već samo tijelo u pokretu priča je za sebe – mišići pamte sve što nam se dogodilo u životu, a mi ćemo vam prikazati dio toga. Ovo je ples živih tijela u praznom prostoru.
Radnja počinje u unutrašnjem svijetu mlade žene. Počinje sa ženom jer, premda ne sama, jedino ona može dati život, ljudski život. Završava s muškarcem jer, premda sâm, nije jedini koji će umrijeti. Između to dvoje može se dogoditi bilo što (eng. anything) – ljubav, sreća, razdvajanje i zajedništvo kao kontrapunkt praznini ovoga svijeta.
Penje se do visina na visokim potpeticama i pada do zmijskog gmizanja kroz geste, tikove, zagrljaje, potrebe za davanjem i primanjem ljubavi, i kroz borbu.
To je svijet koji izravno odgovara na ono što vidiš i čuješ. Odatle putuje do mjesta koja bi mogla pripadati snovima.

Daniel Abreu je rođen na Tenerifima, gdje se rodilo njegovo zanimanje za pokret i scenski izraz. Između ostaloga, radio je kao izvođač u plesnim i kazališnim ansamblima, režirao plesne predstave, koreografirao, radio rasvjetu i podučavao ples. Diplomirao je psihologiju na Universidad de Educación a Distancia, što je još jedna njegova strast.
Primio je niz nagrada poput:
- nagrade za režiju INDIFESTIVALA za "Los zuecos van hacia sus buenos hábitos"
- nagrade žirija za koreografiju na Certamen coreográfico de Madrid (2005.)
- nagrade naklade AISGE za izuzetne plesače povodom Američkog festivala plesa (2005.) na Certamen coreográfico de Madrid
- nagrade za najistaknutijeg plesača IV. Certamen Coreográfico de Maspalomas
2004. gotovo je nezamjetno osnovao plesni ansambl Daniel Abreu kao sukus svojeg stvaralaštva i suradnje.
Autor je oko 40 plesnih djela, predstavljenih u 17 zemalja Azije, Europe te Južne i Srednje Amerike.
Zahvaljujući njegovim postignućima, Daniela pozivaju da koreografira za druge plesne ansamble u inozemstvu i održava radionice i tečajeve na kojima studentima i plesnim i kazališnim ansamblima prenosi svoju stvaralačku i osobnu viziju suvremenog plesa. Usporedo s time i nadalje razvija vlastiti izričaj, ne udaljavajući se od drugih kreativnih poslova, kao što je na primjer režija za druge autore i projekte. Usto radi na scenskoj režiji za Provisional Danza (Madrid) i podupire tuđe projekte.

« povratak

up
down
Copyright © Zagrebački plesni ansambl, 2008-2019. | design by Studio Cuculić | developed by STO2