eng home
 
 
 

Krava Licario sveta Oppiano

Autor i redatelj: Alexey Taran
Završio Državnu školu baleta u Havani, Kuba, a 1988. godine postaje članom ansambla Državnog baleta Kube pod vodstvom Alicie Alonso. Od 1992. godine živi u Venecueli te postaje koreograf i plesač ansambla Neodanza iz Caracasa. Dobitnik je prestižne nagrade za koreografiju (Prix d'Auteur du Conseil General de Seine-Saint Denis) 1996. i 1998. na Koreografskim susretima u Bagnoletu, Francuska.

Predstava je nastala kroz proces improvizacije, u kojoj se poštuje individualnost, emotivno iskustvo i psihička determiniranost svakog izvođača. Ishodište predstave je u dvijema novelama južnoameričkih pisaca: kubanca Lezama Lime "Oppiano Licario", i čileanke Diamele Eltit "Sveta krava", kritičara totalitarnog društva. Predstava je vrlo osobna, iako ishodišno nastala kao galerija likova iz literature, razvija se kao nenarativna predstava koja se bavi individualnim, emotivnim frustracijama svakog izvođača nastalim u urbanoj sredini, frustracije koje se čitaju kroz kretanje koje nadilazi granice tjelesnog umora.
Koreografiju su kroz vođenu improvizaciju osmislili sami plesači.

Koreografija i izvedba: Nikolina Bujas, Pravdan Devlahović, Aleksandra Janeva,
Jelena Vukmirica
Scenografija: Alexey Taran
Glazba: Vulva Valvula & Frank Cordido
Oblikovanje rasvjete: Aleksandar Mondecar
Umjetničko vodstvo i produkcija: Snježana Abramović

Vjesnik, Dubravka Vrgoč
...Ono što osvaja u novoj predstavi Zagrebačkog plesnog ansambla je fascinantna energija plesača. Njihov unutarnji ritam povezuje se s vanjskim unaprijed zadanim, i u tom prelasku očitavaju se impulsi što pokreću izvedbu. Iako će plesni projekt "Krava Licario sveta Oppiano" zacijelo izazvati različite reakcije gledatelja, on predstavlja značajan pomak u repertoaru Zagrebačkog plesnog ansambla kao i u rasporedima hrvatske plesne scene...

« povratak

up
down
Copyright © Zagrebački plesni ansambl, 2008-2019. | design by Studio Cuculić | developed by STO2