eng home
 
 

04.11.2009.
10 MINUTA: ISTOČNO

Premijera: 25.11.2009 Španski borci, Ljubljana, Slovenija

26. i 27. studenog, 10. i 11. prosinca Španski borci, Ljubljana - reprize

3. prosinca APT, Novo mesto - premijera 2

4. prosinca APT, Novo mesto - repriza

autori: Snježana Abramović-Milković ( Hrvatska ), Matjaž Berger ( Slovenija ), Edward Clug ( Slovenija ), Laszlo Hudi ( Mađarska ) i Iztok Kovač ( Slovenija )
plesači: Gyula Cserepes, Luke Dunne, Katja Legin, Lada Petrovski, Ana Štefanec i Renan Oliveira
glazba: Mitja Vrhovnik Smrekar, Drago Ivanuša
kostimi: Alan Hranitelj
dizajn svjetla: Jaka Šimenc
dizajn svjetla za Matjaža Bergera: Simon Žižek
dramaturg za Snježanu Abramović -Milković: Saša Božić
autor teksta za programsku knjižicu: Saša Božić
producenti: EN-KNAP
koproducenti: ZPA Zagreb, SNG Maribor, APT Novo mesto, Workshop Fundation Budapest
Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Slovenija, Grada Ljubljane i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba

Predstava 10 minuta: Istočno sastoji se od koreografskih vinjeta temeljenih na pojmu vremena. 10 minuta: Istočno gradi svoju izvornost cjelokupnom umjetničkom nakanom koja reagira na zemljopisni kontekst koji se stalno mijenja i logiku njegove razmjene i suradnje.
U ovoj međunarodnoj koprodukciji pod kapom EN KNAP-a, 5 istaknutih autora na području suvremenog plesa i kazališta: Csaba Horvath, Snježana Abramović-Milković, Edward Clug, Matjaž Berger i Iztok Kovač, uz pomoć plesača EnKnapGroup: Gyula Cserepes, Luke Dunne, Katja Legin, Lada Petrovski, Ana Štefanec s Renanom Oliveirom kao gostom, iz svog vlastitog iskustva razmišljaju o dimenziji vremena.

Nadahnuće za ovaj projekt bio je filmski projekt 10 minuta stariji, koji predstavlja omnibus kratkih filmova istaknutih svjetskih redatelja. Iz istog tog izvora, ali koristeći kazališne postupke, 5 različitih autora, s različitim kognitivnim pristupom, različitom geografijom i različitim plesnim praksama, nude svoje vlastito viđenje prirode vremena u koreografijama u trajanju od točno deset minuta. Na taj način nastaju određene nove ideje stvaranjem djela prema promjenjivim formama i formatima, ali u istom vremenskom i radnom okviru. Krajnja produkcija mogla bi se smatrati i zrcalom susreta autora i izvođačke ekipe En Knap kompanije.
Njihove jedinstvene i osobne perspektive ujedinjene su izvornom reakcijom slovenskog skladatelja Drage Ivanuša, dizajnera svjetla Jake Šimenca i kostimografa Alana Hranitelja, što daje specifičnu dramaturšku nit krajoliku različitih pristupa i viđenja vremena.

Vraćajući se na povezanost teme i oblika, ne zaboravimo da su vinjete kratki, impresionistički prizori koji se usredotočuju na jedan trenutak ili daju pronicljiv prikaz neke pojedinosti, ideje ili jedinstvenog ambijenta. Ovakav način rada uobičajeniji je u novijem, post-dramskom kazalištu, koje ne prianja uz konvencije kazališnih struktura i razvoja priče. Usredotočeni na fenomen slika vremena, autori pokušavaju aktivirati ili materijalizirati različite definicije vremena, ili jednostavno stvoriti slike vremena unutar određene okosnice kazališnog prostora. Ova struktura potvrđuje mogućnost preobrazbi tijela i mijenja našu predodžbu o prostoru i vremenu predstave, ukazujući na suptilan preobražaj naše percepcije: izlazimo iz uobičajene percepcije krećemo prema prostoru snova i osobnih slika.
Ništa se novoga ne može reći o prirodi vremena, ali ovaj nas projekt poziva da iznova razmislimo o kazališnom mediju korištenjem predstavljenih koncepata vremena. Nije nevažno spomenuti da je društveno-geografski kontekst svih petero autora takozvani Istok Europe, ili Srednja Europa, u kojoj je kontekst vremena i prostora nekoć predstavljao diskurzivnu i ideološku cjelinu, koja kroz strategije neoliberalnog gospodarstva brzo nestaje pred našim očima. 
   

OSTALE NOVOSTI:

03.04.2018.
Other Davida Hernandeza i Zagrebačkog plesnog ansambla 13. i 14. travnja premijerno u Zagrebačkom plesnom centru

06.12.2017.
Predstava Tartuffe Matije Ferlina i Zagrebačkog plesnog ansambla izvedena premijerno u Zagrebačkome kazalištu mladih!

22.11.2017.
Staging a Play: Tartuffe 25. studenoga premijerno u Svetvinčentu, 4. prosinca u Zagrebu!

03.11.2017.
Staging a Play: Tartuffe – novi projekt Matije Ferlina i Zagrebačkog plesnog ansambla

06.10.2017.
Preminula Lela Gluhak Buneta

«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  »
up
down
Copyright © Zagrebački plesni ansambl, 2008-2018. | design by Studio Cuculić | developed by STO2